vhodné pro vegany

Těstoviny all’arrabiata

Doba přípravy 10 minut
Obtížnost jednoduché

Ingredience

  • 200 gr těstovin, nejlépe penne
  • svazek hladkolisté petrželky
  • 1 lžíci hrubé soli
  • 1 lžíci běžné soli
  • 200 g drcených rajčat (ideálně na kostičky)
  • 2 čerstvé chilli papričky (množství upravte dle chuti)
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje

Penne all’arrabiata jsou tradiční pokrm regionu Lazio. Existuje celá řada verzí tohoto jednoduchého jídla. Některé obsahují i cibuli a ovčí sýr pecorino, ale v našem receptu jsou jen drcená rajčata, česnek, chilli papričky a hladkolistá petrželka na ozdobu.

Příprava:

  1. Oloupejte česnek, překrojte ho napůl a vyndejte klíček ze středu stroužku. Nasekejte chilli papričky.
  2. V pánvi na 1 lžíci olivového oleje osmahněte česnek a chilli papričky. Jakmile česnek získá barvu, přidejte drcená rajčata a omáčku nechte asi 10 minut redukovat.
  3. Těstoviny uvařte ve slané vodě dle návodu (do vody přidejte hrubozrnnou sůl). Snažte se je nepřevařit, aby zůstaly po italsku „al dente“. Slijte těstoviny, z omáčky vyndejte česnek a přidejte ji k těstovinám. Dosolte dle chuti a ozdobte nasekanou petrželkou. Buon apettito!

Poznámka:

Pokud máte rádi česnek, můžete jej nakrájet nadrobno, osmahnout s chilli papričkami a postupovat dle návodu s tím, že v omáčce zůstane. Italové jsou na česnek trochu hákliví a většinou ho používají jen kvůli aromatu a z omáčky jej před konzumací vyjmou.

Chilli papričky raději ochutnejte, ať není omáčka nesnesitelně pálivá. Začněte s menším množstvím, přidat můžete vždycky. Papričky budou pálit méně, když odstraníte semínka.