Letní italský recept s jahodami

Risotto alle Fragole

Doba přípravy 60 minut
Obtížnost jednoduché

Ingredience

  • 160g rýže Carnaroli
  • 80g sýru Tallegio
  • 15 ks čerstvých větších jahod
  • 1ks šalotky
  • 0,5 L zeleninového vývaru
  • sůl, pepř, chilli paprička
  • pár lístků bazalky na ozdobu

Rýže Carnaroli je ideální pro přípravu italských pokrmů, má vyšší obsah škrobu, pevnější strukturu a delší zrno. Carnaroli rýže stále vaří lépe než jiné odrůdy rýže během pomalého vaření potřebnou k provedení rizoto, protože má větší množství amylózy. Rýže Camisani Fabiopochází z oblasti Pietro Farm, Molino Di Sotto, Gaggiano.

Taleggio je italský tradiční sýr, který se vyrábí zhruba od 11. století. Italští sýraři jej tvoří z kravského, pasterizovaného mléka. Sýr zraje v jeskyních a během zrání je potírán slanou vodou, aby se na něm neuchytila plíseň. Zrání trvá 6 až 10 týdnů. Taleggio je měkčí, je velice lahodný a smetanový. Výborně se taví, takže jej Italové rádi používají do rizot a toustů. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších italských sýrů. Ostatně, tradici má opravdu dlouhověkkou.

Příprava:

  1. Do hlubší pánve přidáme kapku olivového oleje, najemno nakrájenou cibulku a necháme zpěnit.

  2. K cibulce přidáme rýži můžeme přidat ještě trochu olivového oleje a mícháme dokud rýže nebude průhledná. Po té přilijeme víno, zvýšíme plamen, aby se odpařil alkohol a promícháme. Přidáme zeleninový vývar, snížíme plamen a vaříme 20 min.

  3. Mezi tí si připravíme jahody, 4 si dáme stranou(budou se nám později hodit na ozdobu), zbytek jahod rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou.

  4. 5 min. před koncem k rizotu přidáme rozmixované jahody, promícháme a společně vše vaříme ještě 5 min.

  5. Když máme hotovo, vypneme oheň a přisypeme sýr taleggio(bez kůrky) a vše promícháme, krásně se nám chutě spojí dohromady. Osolíme, opepříme, kdo má rád pikantní chuť, může přidat kousek chilli papričky.

  6. Rizoto přendáme na hluboký talíř a na závěr ozdobíme jahodami, které jsme si schovali a  posypeme lehce bazalkou.

  7. Rizoto máme hotové a můžeme servírovat.

Poznámka:

K rizotu se skvěle hodí lehké bílé suché víno, krásně ho také doplní prosecco, kdo má rád červené víno, také tím nešlápne vedle:). Na závěr můžeme přidat na dochucení kostičku másla.