Vhodné pro celiaky a vegetariány

Křupavá polenta s italskou la fonduta

Doba přípravy 150 minut
Obtížnost snadné

Ingredience

Na polentové kostky:

  • 500 gramů polenty
  • 2L vody
  • špetka soli
  • bylinky na dochucení

Na sýrovoé la fonduta:

  • 400g sýra Taleggio
  • 4 žloutky
  • 50g másla

Polenta Camisani je tradiční pokrm rozšířený především v severní Itálii. Nejčastěji prodává jako instantní kukuřičná polenta, ze které se připravuje kaše, knedlíky, různé placky a s spousty dalších receptů. Polenta je zdravý pokrm bohatý na bílkovinu a vlákninu, také na vitamíny a minerály.

Taleggio je italský tradiční sýr, který se vyrábí zhruba od 11. století. Italští sýraři jej tvoří z kravského, pasterizovaného mléka. Sýr zraje v jeskyních a během zrání je potírán slanou vodou, aby se na něm neuchytila plíseň. Zrání trvá 6 až 10 týdnů. Taleggio je měkčí, je velice lahodný a smetanový. Výborně se taví. Taleggio se často používá pro italské fondue, zvané fonduta.. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších italských sýrů. Ostatně, tradici má opravdu dlouhověkkou.

Příprava:

  1. Vodu uvedeme do varu a jakmile se vaří, přisypeme polentu Camisani. Osolíme a mícháme dřevěnou vařečkou po dobu 20 minut.
  2. Jakmile se voda vsákne a polenta se začne odlepovat od stěn, máme hotovo.
  3. Polentu rozprostřeme na plech ve vrstvě 1cm a dáme vychladit na dvě hodiny do lednice. Po té můžeme z polenty vykrajovat různé tvary, nebo nakrájet na kostičky, které opečeme v troubě nebo osmažíme na pánvi do zlatova.
  4. Mezi tím si připravíme sýrové fonduta.
  5. Taleggio nebo jiný zvolený sýr nakrájejte na kostičky, přilijte mléko a nechte asi dvě hodiny odpočívat. Ve vodní lázni rozpusťte máslo, přidejte mléko se sýrem, žloutky a vařte dokud se sýr nerozpustí. Přidejte špetku soli a vařte ještě 5 minut, dávejte pozor, aby se směs nezačala vařit

  6. Do zlatova opečenou polentu vyskládame na talíř, posypeme čerstvými bylinkami a rovnou servírujeme k připravené sýrové fonduta.

Poznámka:

Kvalita sýra výrazně ovlivní to, jaký vztah si k fonduta vytvoříte. Sáhněte proto po tom nejkvalitnějším sýru. My doporučujeme sýr Taleggio a Fontina, které se skvěle rozpouští a mají výraznou smetanovou chuť.