vhodné pro vegetariány

Melanzane alla parmigiana

Doba přípravy 105 minut
Obtížnost střední

Ingredience

  • 2 tmavé podlouhlé lilky (v případě nouze klidně použijte ty baculaté)
  • 400 g loupaných rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 150 g mozzarelly (můžete ubrat i přidat)
  • pár lístků bazalky
  • arašídový olej na smažení
  • sůl
  • půl čajové lžičky cukru
  • 50 g parmazánu (můžete ubrat i přidat)

V Itálii se tomuto pokrmu někde říká „melanzane alla parmigiana“, čili lilky na parmský způsob, jinde zas „parmigiana di melanzane“. Nepanuje ani úplná shoda v tom, zda do receptu patří parmazán. Někteří tvrdí, že se neobejde bez mozzarelly, jiní tam dávají caciovcavallo, jiní přísahají na provolu. Původ receptu není znám. O jeho stvoření se pře Sicílie s Kampánií a Parmou, ale jasné důkazy nemá v ruce ani jedno z míst. To nic nemění na tom, že melanzane alla parmigiana jsou v italské kuchyni pevně zakořeněné přesto, že na rozdíl třeba od pizzy Margherita nebo ligurského pesta nemají jasný původ a neexistuje jediný klasický recept, ze kterého by bylo třeba vycházet. Milují je ale všichni.

Omáčka:

  1. V rendlíku nebo hlubší pánvi zahřejte dvě lžíce olivového oleje a přidejte rozmáčknutý stroužek česneku (doporučujeme vyndat střední klíček), aby olej získal chuť i vůni česneku. Po té česnek odstraňte, případně jej v oleji ponechte, pokud vám česnek nevadí.
  2. Přidejte předem rozmixovaná loupaná rajčata, cukr, větší špetku soli a vařte na mírném plamenu asi půl hodiny. Pokud se šťáva z rajčat vyvaří, přidejte pár lžic teplé vody. Nakonec přidejte nakrájenou bazalku.

Lilky:

  1. Umyjte lilky a oloupejte je tak, že odstraníte jen části slupky, aby lilky zůstaly pruhované, zkrátka na střídačku. Po té je nakrájejte na kolečka o tloušťce asi 5 mm.
  2. Lilky postupně smažte v dostatečném množství arašídového oleje, nechtě okapat a přebytečný olej nakonec ještě odsajte papírovou kuchyňskou utěrkou.
  3. Nakrájejte mozzarellu na tenké plátky a nechte z ní odkapat všechnu tekutinu. I tady si můžete pomoci kuchyňskou utěrkou.
  4. Do ohnivzdorného pekáčku pak postupně dejte vrstvu omáčky, vrstvu osmaženého lilku, klidně trochu přes sebe a pár plátků mozzarelly. A tak pořád dokola – omáčka, lilek, sýr. Poslední vrstvu musí tvořit omáčka, kterou posypejte nastrouhaným parmazánem. Pečte na 180° C asi 20-25 minut podle výkonu vaší trouby. Podávejte teplé.

Poznámka:

Recept můžete vylepšit tak, že přidáte i vrstvu smažených nebo pečených brambor nakrájených také cca na 5 mm. Brambory přidají další chuťový rozměr a v některých oblastech Sicílie, se takhle parmigiana běžně dělá.