vhodné pro vegany

Pappa al pomodoro

Doba přípravy 40 minut
Obtížnost jednoduché

Ingredience

  • asi 300 g staršího toskánského chleba (peče se bez soli)
  • 500 g zralých rajčat, nejlepší je žebrovaná odrůda Costoluto Fiorentino, která se pěstuje i v Čechách
  • 2 stroužky česneku
  • pár stonků bazalky + lístky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • extra panenský olivový olej
  • sůl, pepř a eventuálně trocha chilli

Pappa al pomodoro je Toskánsko koncentrované na talíři. Jedná se o polévku, která se v tomto regionu podává po celý rok, ale nejlepší je v létě. Když jsou rajčata sladká, šťavnatá a voňavá, na vrcholu své zralosti.

Příprava:

  1. Oloupejte rajčata. Pokud jsou přezrálá, stačí je oloupat nožem. Jinak nakrojte slupku do kříže, ponořte rajčata na 10 sekund do horké vody a prudce je zchlaďte ve vodě s trochou ledu. Půjdou oloupat velmi snadno.
  2. Rozkrojte rajčata, odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na kostičky. V širším hrnci zahřejte olej, přidejte stroužek česneku na osobu (doporučujeme odstranit vnitřní klíček) a bazalku.
  3. Jakmile česnek chytí barvu, odstraňte stonky bazalky, přidejte rajčata a zvyšte plamen. Chvilku povařte, dochuťte solí a přikryjte poklicí.
  4. Chléb nakrájejte na kostičky a nechte ho nasáknout v ještě teplém zeleninovém vývaru. Jakmile bude dobře nasáklý vývarem, lehce ho vyždímejte a přidejte do rajčatové omáčky.
  5. Vařte za občasného míchání asi tak 15 minut, až se chléb rozdrobí na kousíčky a omáčka pěkně zhoustne. Pokud zhoustne příliš, nebojte se přidat trochu vývaru.
  6. Přidejte hrstku pokrájené bazalky a nechte hodinu odpočinout, aby se chuti propojily.
  7. Pappa al pomodoro se podává vlažná nebo studená, s troškou čili nebo pepře, zakápnutá dobrým panenským olivovým olejem.