Penne alla vodka

Představujeme vám kulinářský hit, který v osmdesátých letech zaplavil diskotéky v Itálii i Americe, kde se dodnes těší velké popularitě. Základem tohoto chutného, jednoduchého a rychlého receptu je pro Italy jinak atypická kombinace smetany a rajčatového pyré. Kyseliny obsažené v rajčatech mají normálně tendenci separovat tuk obsažený ve smetaně a způsobit její sražení. Přidaná vodka v tomto případě pomůže omáčky krásně spojit a zároveň zvýrazní  chutě jinak v rajčatech skryté. 


Pro 2 osoby

360 g penne
1 cibulka
200 g uzená pancetta
120 ml vodka
300 g rajčatové pyré
150 ml tučná smetana
extra panenský olivový olej
sůl, pepř, případně feferonka


Nejprve na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku až zesklovatí. Přidejte na kostičky pokrájenou pancettu a dobře míchejte, dokud pancetta nechytí nazlátlou barvu. Pak zalejte vodkou a na prudkém ohni nechte odpařit. Stáhněte oheň, přidejte rajčatové pyré, osolte podle chuti a když omáčka zhoustne, přilejte smetanu. Povařte, dokud se smetana nespojí s omáčkou. Uvařené a slité těstoviny přesypte do pánvičky s omáčkou a dobře promíchejte. Dochuťte pepřem, případně feferonkou.