"O dědečkovi lidé říkali, že mu v žilách neproudí krev, ale olivový olej" vypráví Gioele, když nás učí po vůni rozpoznat kvalitní panenský olivový olej. Láska k olivám zjevně v rodině přetrvává a to již po 6 generací. Rodina Provenzano se věnuje pěstování oliv a výrobě toho nejkvalitnějšího BIO extra panenského olivového oleje již od roku 1863.


Název společnosti " Olio É " je odvozen od obdivného sicilského provolání "chissu si ca É ogghiu" , kterým si klienti pochvalovali chuť tohoto oleje a který v překladu znamená něco jako "tomu říkám olej" . Za svou výraznou chuť a aroma vděčí Olio Provenzano písčité půdě, kterou si prof. Ignazio vybral pro vysazení nových olivových hájů. Známí ho sice zrazovali, že výnosnost stromů v takové půdě nebude velká. A měli pravdu, ale to co Ignazia lákalo, byla chuť a vůně zde uzrálých oliv. Ta je o mnoho výraznější, takže stačí pár kapek oleje k dokonalému ochucení připravovaného pokrmu. Vyznačuje se středně intenzivní ovocitostí, je bohatá na příjemné tóny mandlí, rajského jablíčka, artyčoku a bylin. Je výrazná, stálá s harmonicky vyváženou hořkostí a pikantností. Olej se připravuje z oliv ručně sbíraných již v září a říjnu a je za studena lisovaný nejpozději do 8 hodin po sklizení.


V současné době u nás najdete od společnosti OlioÉ Extra panenský olivový olej v BIO kvalitě v balení 250 ml a 500 ml a těšíme se, že brzy uvedeme také variantu Extra panenského olivového oleje BIO s vůní citrónů (pocházejícícho ze citrónových sadů rodiny Provenzano) a novinku Nakládané zelené olivy a Olivové paté.