Jemné cukroví z úpatí sopky Etny



Brontedolci

Už když si Antonino Caruso hrál v ulicích Bronte s bratry Pietrem a Giuseppem Bellitto, snili chlapci o vlastní cukrářské dílně.  V 70tých letech se sice jejich cesty rozešly, ale nasbírané zkušenosti zúročili v roce 1997, kdy je osud opět svedl dohromady a kdy založili malou dílnu na tradiční torrone jménem Brontedolci. Od té doby se společnost rozrostla o mladou generaci a přestěhovala se do nově postavené výrobny.

V moderním prostředí s vysokými hygienickými standardy se dnes snoubí moderní vize jako šetrnost k životnímu prostředí a maximální využívání lokálních surovin s láskou a úctou k staleté minulosti, která je zdrojem tradičních receptur a postupů. Z pistácií a mandlí zde vzniká klasické sicilské cukroví jako torrone, úžasné křupavé placičky croccante, ale také lahodné sladké krémy, které jsou naprosto vynikající sami o sobě, namazané na bílé pečivo nebo do cukroví. Samozřejmě nemůže chybět skvělé pistáciové pesto.  


Pistácie

Pistácie jsou nejen chutné, ale také velmi zdravé. Mají velmi nízkou kalorickou hodnotu a zároveň jsou bohaté na minerály (draslík, fosfor, vápník, zinek a selen), vitamíny (A, B, E) a všechny esenciální aminokyseliny. Pomáhají při léčbě chorob trávicího traktu, dýchacích cest či anémie. 


Bronte

(Presidium Slow Food)

Na západním úpatí známé sicilské sopky leží městečko Bronte obklopené sady "zeleného zlata". Jedná se o nejcennější odrůdu pistácií na světě, která nese ochranou známku DOP. Místní pistácie mají díky sopečné půdě jedinečné aroma, krásně voní a svou svěží zelenou barvu si uchovávají po dlouhou dobu. Vzácné pistácie tvoří 1% celosvětové produkce, sklízí se ručně vždy jednou za dva roky a následně se nechávají vysušit na slunci. Není divu, že jejich cena je dvojnásobná oproti pistáciím z jiných částí světa.

Pistácie se na Sicílii pěstují již od dob Starého Říma a společně s mandlemi mají nezastupitelné místo v tradiční sicilské kuchyni především při výrobě sladkého pečiva a cukrovinek.